menusearch
elmopazhoheshnews.ir

سهم دانش‌بنیان‌ها از بودجه ۱۴۰۲ چقدر است؟

جستجو
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ | ۲۱:۳۵:۳۸
۱۴۰۱/۱۱/۱ شنبه
(0)
(0)
سهم دانش‌بنیان‌ها از بودجه ۱۴۰۲ چقدر است؟
سهم دانش‌بنیان‌ها از بودجه ۱۴۰۲ چقدر است؟

با توجه به ماموریت مهم معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در پیشرفت علم و فناوری کشور، سهم این حوزه از لایحه بودجه ۱۴۰۲ حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است.

 

به گزارش پایگاه علم و پژوهش نیوز و به نقل از خبرگزاری آنا، سال ۱۳۸۰ رهبرانقلاب در دیدار با هیأت دولت طرح و از دولت وقت خواستند در کنار کار‌های معمول وزارتخانه‌ها، به منظور سامان‌دادن ارتباط صنعت با دانشگاه مجموعه‌ای در ذیل ریاست‌جمهوری تشکیل دهند. در نهایت سال ۱۳۸۵ با حمایت مستقیم رهبرمعظم انقلاب معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری تشکیل شد. ایشان سال بعد و در دیدار دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد، تشکیل این معاونت را مبارک دانستند و بر قابلیت انجام کار‌های اساسی این نهاد در کشور تأکید کردند.«اقتصاد دانش‌بنیان» وظیفه و مسئولیت دیگری بود که مقام معظم رهبری در سال جاری به معاونت علمی اضافه کردند و تغییری است که نشان از نقش کلیدی و اهمیت این معاونت در حرکت کشور به سمت اقتصاد دانش‌بنیان دارد.

باتوجه به نامگذاری سال ۱۴۰۱ توسط رهبرمعظم انقلاب به نام سال «تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین»؛ اکنون اقتصاد دانش‌بنیان به عنوان محورعملیاتی دستگاه‌های مختلف اجرایی کشور قرار گرفته است به طوریکه در راستای آن شاهد گسترش، فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه های مختلف هستیم. اما حالا که تعداد شرکت‌های دانش بنیان به حد قابل قبولی رسیده، معاونت علمی باید بتواند سهم زیست بوم علم و فناوری کشور را از اقتصاد مشخص کند و در جهت رشد هر چه بیشتر این شرکت ها گام بردارد.

** وظایف معاونت علمی،فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری چیست؟

اهداف مهم معاونت علمی عبارتند از ارتقای تولید ثروت از طریق افزایش توانمندی های فناوری و نوآوری در کشور،ارتقای زیست بوم نوآوری و شتاب دهی اقتصاد دانش بنیان، تحقق مرجعیت علمی، افزایش سهم اقتصاد دانش بنیان پژوهشی از تولید ناخالص داخلی و مصرف بهینه منابع، گسترش حمایت از توسعه اقتصاد دانش بنیان و حمایت از نوآوری و پژوهش های مسأله محور است.

  • ارتقا و تقویت فرآیند شتاب دهی به توسعه اقتصاد دانش بنیان در چارچوب قوانین، مقررات و اسناد بالادستی
  • ایجاد و تقویت زیست بوم نوآوری و تکمیل مولفه ها و حلقه های آن و تقویت زیرساخت های نهادی آن
  • حمایت از ایجاد، توانمندسازی و توسعه شرکت ها و موسسات دانش بنیان
  • ارتقای صادرات کالاها و خدمات دانش بنیان
  • اعتلای ارتباطات بین المللی فناوری و نوآوری و توسعه دیپلماسی فناوری

**افزایش در آمد کشور از GDP 

در سال جاری ماموریت جدیدی با عنوان اقصاد دانش بنیان به معاونت علمی اضافه شد که در راستای تحقق افزایش درآمد کشوراز شرکت های دانش بنیان داخلی و همچنین سهم اقتصاد دانش‌بنیان از GDP و اقتصاد کلان کشور مشخص و افزایش پیدا کند. در همین راستا رهبرانقلاب در بهمن ماه سال ۱۴۰۰ در دیدار با جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی، دانش بنیان شدن صنایع کشور را ضروری دانستند و فرمودند: «در سال‌های اخیر هزاران بنگاه دانش بنیان کوچک و متوسط به وجود آمده است، اما در مورد دانش بنیان شدن صنایع بزرگ غفلت شده است که باید در این زمینه از توانایی و دانش جوانان خوش استعداد استفاده شود؛ همان طور که در هر جایی، از واکسن کرونا تا موشک نقطه زن که به جوانان اعتماد و از آن‌ها کار خواسته شد، واقعاً درخشیدند.»

**افزایش ۲۰ درصدی بودجه معاونت علمی

در این لایحه بودجه ۱۴۰۲، سهم معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ۳۶،۹۵۶،۵۲۱ میلیون ریال تعیین شده است؛ که نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است. این بودجه به ۱۲ بخش ویژه اختصاص می‌یابد که هر یک از ستاد‌های توسعه فناوری همچون ستاد توسعه نانو،سلول بنیادی، حمل و نقل پیشرفته، زیست فناوری، علوم شناختی، زیست فناوری، فتونیک و لیزر، ردیف بودجه مشخصی ذیل معاونت علمی دارند. با توجه به اینکه ایران رتبه چهارم را در تولید علم نانو را در دنیا دارد و ستاد نانو یکی از زیر مجموعه های مهم و کاربردی معاونت علمی محسوب می‌شود و امسال با رشد بودجه‌ای حدود سی درصدی روبرو خواهد بود تا سرعت توسعۀ این علم در کشور را تقویت کند.

در این لایحه بودجه، سهم بنیاد ملی نخبگان ۲،۲۲۱،۱۲۹ که نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد افزایش داشته است و سهم ستاد توسعه زیست فناوری با ۲،۳۰۰،۲۷۰ که نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. از این رو در جدول زیربه بررسی و مقایسه بودجه معاونت علمی و ستادهای توسعه فناوری در سال های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ پرداختیم:

عنوان دستگاه اصلی/اجرایی    بودجه سال ۱۴۰۰(میلیون ریال) بودجه سال ۱۴۰۱ (میلیون ریال)  بودجه سال ۱۴۰۲ (میلیون ریال)
معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور۱.۷۵۳.۹۲۳۱۰۰۶۵۵۴۰۱۲۱۳۶۹۱۴
کارگروه توسعه زيرساخت و خدمات ديجيتال)۳,۶۲۴,۶۰۰۱۰۰۶۵۵۴۰۳۱۰۰۰۰۰
ستاد توسعه فناوری علوم شناختی۱۳۶,۷۷۵۵۰۸۷۰۲۵۰۸۷۸۴
ستاد توسعه زیست فناوری۹۸۸,۴۸۵۲۲۹۶۸۰۰۲۲۹۶۸۶۶
ستادهاي توسعه فناوري‌هاي نوين۱,۳۲۵,۰۳۸۵۴۴۵۰۰۰۶۵۴۶۷۵۳
ستاد توسعه علوم و فناوري هاي سلول هاي بنيادي۴۱,۳۸۰۶۱۰۶۸۴۶۱۰۶۸۴
ستاد توسعه فناوري هاي فوتونيک و ليزر۲۰,۳۲۸۷۸۳۱۸۷۸۳۱۸
ستاد فناوری های ه نقل و حمل وفضايي ۱۲۱,۵۳۸۲۱۷۸۰۰۰۲۱۷۸۰۰۰
فناوري پارک فناوری پردیس۶۱۴,۸۶۱۰۳۵۶۴۰۱,۳۶۶,۳۰۲
ستاد ویژه توسعه فناوری نانو۹۰۹,۳۵۵۱.۷۵۳.۹۲۳۲,۲۹۸,۱۹۰
بنیاد ملی نخبگان۴۸۶,۵۳۱۱,۱۴۰,۴۸۰۲,۲۱۴,۰۴۲

** کلام آخر

با توجه به قانون جهش تولید دانش‌بنیان و ضرورت دانش‌بنیان شدن اقتصاد کشور از دیدگاه رهبری دارد و همچنین اهداف و وظایف مهمی که بر عهده معاونت علمی برعهده دارد و نقش مهمی که حمایت از دانش بنیان ها در خنثی سازی تحریم ها می‌تواند داشته باشد باید ببنیم با توجه به افزایش بودجه که در معاونت علمی و سایر نهاد های ذیربط شاهد هستیم چه تدابیری برای هدفمند کردن و ارتقا شرکت های دانش بنیان و سایر نهاد ها اندیشیده می‌شود.

نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر